Darian Leader, Ce este nebunia

0
(0)

Darian Leader, Ce este nebunia

Ce este nebunia.
 
Nebunia fascineaza si ingrozeste in aceeasi masura, oferindu-ne imaginea unui celuilalt complet diferit de noi. Dar ce marcheaza diferenta dintre omul sanatos si omul nebun? Poate deveni vreodata un om sanatos, nebun?
 
Cautand sa patrunda dincolo de suprafata, dincolo de aparentele bizarerii de comportament ale nebunului, Darian Leader ofera simptomelor o noua semnificatie, capabila sa zguduie din temelii paradigma contemporana asupra bolii psihice. Teoria sa, prezentata intr-un limbaj accesibil cititorului profan, este exemplificata prin reinterpretarea unor celebre cazuri clinice sau judiciare, precum Omul cu lupi.
 
Ce este nebunia? se adreseaza deopotriva specialistilor si publicului larg, reusind sa dea raspunsuri dar si sa lanseze intrebari.
Ce ne facem cu insul care-si vede linistit de viata si de familie, ani de-a randul, pana intr-o buna zi cand se duce la slujba, isi face impecabil datoria, dupa care iese intr-un loc public, scoate o arma si impusca un personaj cunoscut de toata lumea? In comportamentul lui nu se poate observa nimic anormal, pana in clipa tragediei. Se prea poate sa fi fost chiar un cetatean-model, responsabil, respectabil si cu un comportament linistit. Dar, in clipele dinaintea actului sau criminal, chiar se poate spune ca n-ar fi fost nebun?– Darian Leader
… nebunia nu va fi niciodata reductibila la simptome exterioare, care atrag atentia. Gandirea nu este vazuta aici ca tulburata, ci urmand un gen de rigoare care, de fapt si de drept, s-ar putea sa nu fie de gasit la individul„sanatos". Diagnosticul nu se poate pune pe baza unei clasificari a comportamentului exterior, ci numai ascultand ce are de spus persoana in cauza despre ce s-a intamplat in viata ei, luand in serios pozitia pe care o adopta in propriul discurs, logica pe care si-a construit-o singura. – Darian Leader
Darian Leader este profesor la Universitatea Roehampton, psihanalist, cu practica privata in Londra si autorul a mai multor carti de succes.
Cuprins
Introducere
1. Nebunia tacuta
2. Notiunile de baza
3. Psihoza
4. Limbajul si logica
5. Punerea unui diagnostic
6. Cauzele psihozei
7. Declansarea
8. Stabilizare si creatie
9. Aimée
10. Omul cu lupi
11. Shipman
12. Lucrul cu psihoza
Postfata
Note
Nr. de pagini: 512
Anul aparitiei: 2016
Autor: Darian Leader
Editura: TREI
Anul publicării: 2016
Pagini: 512
Categoria: Carti diverse

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.

[wppr_avg_rating]