Carte-pdf.com

Etno Moldova

0
(0)

Etno Moldova

Cartea autorului Iurie Raileanu „Etno Moldova" de la editura CHISINAU 2011

Arta populara al Republicii Moldova nu poate fi analizata ca o ramura a artei Nationale Romanesti, pentru ca ea este cu adevarat romaneasca, doar cu mici detalii distinctive ce manifesta coloritul basarabean. In acest album monographic, prin intermediul imaginilor, sunt demonstrate splendorile diverselor forme si simboluri, coloritul nestavilit regasit in diferite obiecte de folosinta casnica, de sute de ani vechime.
Cuvantul etnografie, ca si denumirile altor stiinte, provine din greaca veche, iar in traducere literara inseamna, descrierea popoarelor. Intr-adevar, cunostintele etnografice isi au izvorul in informatiile cu caracter desen despre modul de viata al poporului nostru, despre particularitatile culturii in viata de zi cu zi. Si in timpurile noastre, studierea multilaterala a modului de viata al stramosilor constituie obiectul principal al etnografie iar observarea directa a fenomenelor din viata – izvorul cel mai bogat.
Etnografia, ca ramura a stiintei istorice, studiaza viata si cultura, originea, raspandirea teritoriala a poporu si legaturile reciproce pe taram culturai-istoric cu alte popoare.
In acest album sunt transcrise si sistematizate informatii etnografice ce tin de cultura populara, remarcata prin cele mai esentiale obiceiuri din vasta gama a sarbatorilor.
Recenzie
А fost tare demult. Pe cand inca erau principii si valori. Vataful alegea cei mai isteti barbati pentru ceata Calusului, divinitate protectoare a anotimpului calduros. Ei se legau prin juramant de Rusalii. Ceata de barbati era alcatuita dintr-un numar impar de membri: 5, 7, 9, 11, 13. Lumea ii numea calusari. Aveau cele mai colorate straie. Erau simbolul verii.
Toamna, dupa stransul recoltei, in zilele de duminica, cand nu era post, femeile isi imbracau iile de sarbatoare, catrintele cele mai frumoase si ieseau la hora. Fetele de la 16 ani erau scoase la Hora Mica, cea de zi. Hora Mare se facea seara cu cei casatoriti. Si se incheia noaptea tarziu cu Hora Batranilor.
In serile de iarna, in postul Craciunului, satenii se adunau pe la sezatori. Fetele isi luau fuioarele de lana. Si se adunau in casa unui gospodar. Flacaii veneau nechemati. Se scarmana si se torcea lana si canepa, se impleteau maturi, cosuri. Ca timpul sa treaca mai lesne, se canta, se spuneau istorii. Pentru sezatori se pregateau prajituri cu nuci si cu miere. Si se servea vin.
Primavara, inainte de Sfintele Pasti, femeile vopseau, incondeiau oua.
Erau principii si valori hedoniste. Si era un rost in tot si in toate. Tot pe atunci, lumea a oranduit viata in Pomul Vietii, care face legatura dintre cele trei lumi: prin radacini – taramul mortii si intunericului, prin ramuri, frunze, flori si fructe – cu lumea pamanteana si prin varfurile sale – legatura cu cerul, lumea zeilor.
– Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrarii ”Ce spun cartile”
Despre Autor
Iurie Raileanu s-a nascut pe 29 iulie 1967 in comuna Pohoarna, raionul Soldanesti, Republica Moldova.
Formarea: 1996-2001. USM, Facultatea de Jurnalism si Stiinte ale comunicarii. 2000-2007. Autodidact in arta fotografica si pictura. Lectii particulare.
Expozitii reprezentative 2000. Moldova la final de Mileniu, in incinta Televiziunii Nationale. 2000. Fotografia anului 2000, expozitie de grup organizata de Centrul Independent de Jurnalism. 2000.  Calatorie in timp pe urmele geto-dacilor, Muzeul National de Istorie. 2001. Visuri de gheata, Muzeul National de Istorie. 2002. Editarea albumului monografic Judetul Orhei; prezentarea albumului in incinta Muzeului National de Istorie. 2003. Editarea albumului monografic "Moldova si cele sapte minuni ale" ei; expozitie-prezentare. 2004. Editarea setului de fotografii "Discover Moldova". 2006, 4 mai. Expozitie personala de arta plastica in incinta Muzeului National de Istorie.
Alte lucrari: 2002. Calendar de perete si de masa Voxtel. 2002. Calendar de perete Irida, reprezentant "Moldova Agroindbank". 2002, 2003, 2004, 2006. Calendarul Gratiei.
Cercetari stiintifice: 2006-2007. Studierea etno-folctorului drept parte integra a existentei nationale.
Premii, distinctii: 2001, 2003. Premiul VIP pentru cel mai bun fotograf.
Anul aparitiei: 2011
Numar pagini: 136
Format: 25×30
Autor: Iurie Raileanu
Editura: CHISINAU 2011
Anul publicării: 2011
Categoria: Carti diverse

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.

Exit mobile version