Extravagantul Conan Doi – 2 Volume

0
(0)

Extravagantul Conan Doi - 2 Volume

Extravagantul Conan Doi – 2 Volume de VLAD MUSATESCU.
Vol. I – Extravagantul Conan Doi
Vlad Musatescu, cel care isi dorea sa fie "poet cosmic", devenit bonomul detectiv Conan Doi, s-a nascut la Pitesti, umorul sau tragandu-si seva, mai mult ca sigur, din inrudirea (nepot de var) cu celebrul dramaturg Tudor Musatescu. Vladut l-a intalnit pe unchiul sau din intamplare, la teatrul argesean, unde voia sa intre "pe de-a moaca", afirmand cu tupeu ca este nepotul dramaturgului. Favoarea, solicitata primului om intalnit in usa salii, nu i-a fost refuzata, caci junele nepot se adresase taman unchiului Tudorel Musatescu, pe care nu-l mai vazuse din frageda pruncie.
Scriitorul a avut o copilarie si o adolescenta aventuroase, stimulat fiind de lectura a sumedenie de carti gen "Serie noire", dosite in podul casei bunicului Tatapetre. De altfel, cele patru romane reunite sub genericul "Extravagantul Conan Doi" instituie in literatura romana ceea ce s-ar putea numi "romanul poludic" – politisto-ludic, mai exact. Caci, precum Boris Vian, alias Vernon Sullivan, si Frédéric Dard, alias celebrul comisar San Antonio, Vlad Musatescu imbina un savuros comic de limbaj cu prezentarea unor personaje emblematice. Emblematice, fireste, pentru societatea socialista multilateral dezvoltata pe baza dictonului lansat de unchiul Tudorica Musatescu: "Totu-i soarta si destin, restul e fatalitate"…
Vol. II Extravagantul Conan Doi
"Pe drumul de costita / ce duce la Bahlui, / la castel, in poarta, / cine bate-un cui?…" recita cu patos elevul premiant cu coronita Musatescu, la serbarea de absolvire a clasei a III-a primare. Asta, pentru a-i plati o polita invatatoarei Dina Iliescu, de care se amorezase tatal Eftimie, fapt ce a provocat divortul de mama Onglita.
In 1932 da examen la Liceul Militar din Craiova si intra primul… din coada listei celor admisi! Oricum, nu agreeaza disciplina cazona si pune la cale fuga in… Abisinia. Ajunge insa doar pana la Bucuresti. In urma incidentului este mutat disciplinar la Liceul Militar "Ferdinand" din Chisinau. Aici ramane corigent, dar nu se prezinta la examene, caci la drum de seara ii iese-n cale o Dorothy Lamour-bruneta, o tigancusa frumoasa foc, din salasul careia scapa tot virgin, dar numai in izmenute. Eliminat, cu drept de a-si da corigentele la un liceu civil, ajunge, il citam, "ovrei-crestin", urmand un an cursurile Liceului israelit "Cultura – Max Aziel" din Bucuresti.
Inca elev prin 1939, la Liceul comercial "Gh. Chitu" din Craiova, adolescentul Vlad se apuca de afaceri cu librarul Nicky Badescu. Nu se umple de bani, ci de nefericire, caci femeile din viata lui de june-prim rotofei ii provoaca doar crunte "deziluzii in amor".
Hotarat sa-si implineasca destinul de poet, ia drumul Bucurestilor.
Format: 13 cm x 21 cm
Nr. Pagini: Vol. I 528 + Vol. II 464
Autor: Vlad Musatescu
Editura: ADEVARUL HOLDING
Anul publicării: 2008
Categoria: Romane

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.

[wppr_avg_rating]