I. L. Caragiale. Nuvele (Contine un dosar critic si o fisa de portofoliu)
NUVELELE LUI CARAGIALE.
Despre Ion Luca Caragiale s-a sens enorm, poate mai mult si mai inspirat decat despre oricare alt scriitor roman. Maiorescu, Gherea, Ibraileanu, Paul Zarifopol, lorga, E. Lovinescu, Tudor Vianu, Serban Cioculescu, Pompiliu Constantinescu, Vladimir Streinu, George Calinescu, iar aceasta lista de nume ilustre ale istoriei noastre literare poate continua, cu tojii au cautat sa delimiteze locul marelui prozator si dramaturg.
I. L. Caragiale (1852-1912) s-a manifestat ca dramaturg, prozator, publicist aparjinand generate! marilor clasici alaturi de Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, loan Slavici, Ion Creanga. Opera sa se caracterizeaza prin diversitate: comedii, o drama, momente si senile, proband disponibilitati creatoare de excepjie. Dimensiunea comica a operei, ilustrata de schije si comedii, se completeaza cu cea tragica din drama Napasta si din nuvele, ca Ofadie de Paste (1889), Pacat… (1890), In vreme de razboi (1898).
Prima impresie pe care o comunica lectura nuvelelor lui Caragiale este aceea a unui univers de infinita varietate, guvemat insa de o lege unica. Pentru ca fiecare bucata in parte are farmecul unei miniaturi finisate desavarait, iar toate impreuna capata valoarea ansamblului pitoresc si coerent, in care detaliile nu se dizolva ci se mcarca de noi. sensuri, prin efectul revelator al perspectivelor conjugate. Diversitatea peisajului uman mgaduie si chiar impune scrutarea lui din mai multe unghiuri, pentru a determina principalele incidence care concura la definirea imaginilor.
CUPRINS
Prefata (Lucian Pricop)
Fisa biobibliografica
Referinie critice
O faclie de Paste
In vreme de razboi
Pacat
La hanul lui Manjoala
Canuta om sucit
Kirlanulea
Caluldracului…
Laconac
Norocul culegatorului
Doua loturi
Grand Hotel,, Victoria romana"
Noaptea Invierii
Abu-Hasan
Anul aparitiei: 2012
Nr. Pagini: 206Vezi și alte cărți: Caragiale
Autor: Ion Luca Caragiale
Editura: CARTEX
Anul publicării: 2012
Categoria: Literatura