Insemnari din vremuri tulburi si tinuturi exotice

0
(0)

Insemnari din vremuri tulburi si tinuturi exotice

Cartea autorului Cristian Preda „Insemnari din vremuri tulburi si tinuturi exotice" de la editura POLIROM

In calitate de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe si, mai apoi, deputat european, Cristian Preda a ajuns, pentru intilniri oficiale sau ca membru al unor echipe de observatori electorali, in tari dintre cele mai exotice. In prima parte a volumului, el relateaza experientele sale din state aflate in plin proces de democratizare, precum Bhutan, Kirgizstan, Madagascar, Nepal, Gabon, Coasta de Fildes, Bolivia, Mauritania sau Guatemala. Autorul descrie procese electorale si aspecte ale vietii politice prea putin cunoscute europenilor, schitind portretele unor politicieni specializati in lovituri de stat, schimbari de constitutii sau manevre care au aruncat tari intregi in haos. A doua parte reuneste doua extrase din jurnalul lui Cristian Preda, din 2007 si 2012, cind au avut loc cele doua suspendari ale lui Traian Basescu, o perioada de mari framintari si incertitudini politice. Impreuna, cele doua sectiuni ale cartii ne arata – cu exemple concrete – cit de greu se construieste o democratie si, odata obtinuta, cit de usor poate fi pusa in pericol.
„Regina poporului baoulé a tacut, fiind preocupata de o scobitoare pe care a tinut-o permanent in gura in timpul audientei. Dupa care s-a ridicat si mi-a intins mina stinga.”
„EBA imi spune ca ieri, cind Curtea a luat decizia referitoare la a doua suspendare a presedintelui, acesta a stat toata ziua in casa si s-a uitat la filme cu Batman…”
„Am discutat cu premierul kirgiz si cu sefa Comisiei Electorale Centrale si i-am intrebat cit costa un vot. Intre 15 si 85 de dolari, mi-au spus ei.”
„In Bangladesh, toti oamenii politici cu care te intilnesti iti prezinta filme cu atrocitatile comise de adversarii lor. Te asezi la masa, ti se ofera un ceai, dupa care vine inevitabil intrebarea: «Aveti timp pentru un film, nu?».”
„Presedinta Camerei din Bolivia: de ce ar vrea niste europeni care ajung in La Paz sa viziteze o inchisoare? Cind calatoresc in Europa, ma duc la Luvru sau la Colosseum, in niciun caz la vreo puscarie.”
„Am pus-o pe una dintre colaboratoarele mele sa caute teza de doctorat a lui Ponta si sa verifice daca nu cumva a comis vreun plagiat. Flerul de profesor imi spune ca e vorba despre unul dintre cei care ar face asa ceva.”
„Choummaly Sayasone, presedintele Laosului, mi-a zis ca sint al doilea roman pe care-l intilneste, primul fiind Ceausescu. Ah, ce onoare!”
Nr. de pagini: 208
Anul aparitiei: 2018
Autor: Cristian Preda
Editura: POLIROM
Anul publicării: 2018
Pagini: 208
Categoria: Memorialistica

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.

[wppr_avg_rating]