Mancaruri si dulciuri de post – Editia a IV-a, cu 345 de retete
Cartea autorului Garoafa Coman „Mancaruri si dulciuri de post – Editia a IV-a, cu 345 de retete" de la editura BIZANTINA
Cuprinde 345 de retete
Multi dintre dumneavoastra stiu, probabil, ca aceasta carte a fost prima carte de retete cu mancaruri si dulciuri de post care a circulat in Romania. Ea a depasit de mult 150. 000 de exemplare.
Multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat gandul alcatuirii si publicarii ei. A fost mai intai un dar pentru mine, apoi un dar pe care l-am oferit cu toata dragostea celor care au avut bunavointa sa-l primeasca.
Bucuria mea este cu atat mai mare cu cat stiu si simt ca noi, mamele si sotiile, punem la mijloc toata dragostea si priceperea pentru cei dragi ai nostri chiar si intr-o perioada de post.
(Garoafa Coman)
Sanatatea este unul distre marile daruri cu care suntem inzestrati de Dumnezeu noi, oamenii. Numai cand este stirbita de vreo boala, abia atunci ne dam seama de adevarata ei valoare. De aceea, una dintre datoriile noastre elementare este sa ne pazim mai ales de abuzuri, tindand seama de o straveche si venerabila virtute, numita cumparare
Intre cumpatare si post, deosebirea nu este prea mare, deoarece postul este o cumpatare continua. Asadar, si cand nu ne aflam in perioada postului propriu-zis trebuie sa fim cumpatati, nu numai la mancare, ci la toate. Viata crestita indeosebi ne obliga la un echilibru, la acea "dreapta socoteala" sau discernamant, de care ne vorbesc Sfintii Parinti: a nu aluneca in extrema, a merge pe calea de mijloc. Aceasta masura inteleapta ni se recomanda si in respectarea postului, care este nu numa un admirabil mijloc de pastrare a sanatatii, ci mai mult decat atat, este o porunca dumnezeiasca; Sfantul Vasile cel Mare ne spune asa: "Pentru ca primii oameni n-au respectat postul, au fost dati afara din rai; noi trebuie sa-l respectam ca sa putem intra iarasi in rai".
Pentru multi crestini, postul este o bucucrie, mai ales pentru aceia care duc o viata cumpatata. Pentru alti crestini, postul este o povara plina de tristete, iar celor mai multi postul le este indiferent si le pare chiar inutil
Dar de ce oare postul – recomandat nu numai de toate religiile lume, ci chiar de stiinta si medicina – nu este primit cu voie buna, ci cu indiferenta si chiar cu dispret?!
Pentru ca prin post se intelege de obicei a rabda de foame, a slabi puterea de munca, a avea ameteli, a fi expus usor la imbolnaviri etc., iar unele gospodine mai spun ca este greu sa procuri si sa gatesti mancare de post.
Fiecare are dreptate in felul lui.
Pentru asemenea motive, postul devine o povara pentru multa lume sau chiar prilej de certuri in familii – cand unii din aceeasi familie vor sa posteasca, iar unii nu vor sau nu pot sa posteasca.
Totusi, intrucat este o porunca dumnezeiasca inca de la inceputurile omenirii si in acelasi timp este necesar si pentru trup si pentru suflet, postul trebuie respectat.
Iar daca mancarea de post se prepara greu, mai ales din necunoasterea pregatirii unor asemenea bucate, ne vine in ajutor cartea de fata a doamnei preotese Garoafa Coman, care ne ofera o multime de retete pentru noi, crestinii.
Dupa aceste lamuriri, ni se prezinta retetele, in ordinea in care se servesc bucatele la masa. Multimea si varietatea acestor retete, notate la tabla de materii, sunt si vor fi o bucurie si pentru cei care postesc, mai ales, dar si o placuta curiozitate pentru cei ce nu-si inchipuie ca mancarurile de post pot fi atat de variate – si adaug, atat de binefacatoare pentru sanatate.
Fie ca aceasta carte sa reprezinte un indemn si un ajutor practic pentru toate gospodinele, iar turda lor plina de constiinciozitate sa vina intr-ajutor pentru cei ce vor posti, spre folosul lor trupesc si sufletesc.
Pofta buna si post usor si binecuvantat de Dumnezeu!
Intra-adevar, postul, acest doctor al sufletelor noastre, are puterea la unii sa reprime infierbantarile si zburdarule trupului, la unii sa domoleascamania, la altii sa alunge somnul, la unii sa stimuleze dorinta pentru fapta buna, in alta parte sa curateasca mintea si sa-l elibereze pe om de gandurile viclene, in alta parte domesticeasca limba cea neimblanzita si cu frica lui Dumnezeu sa o impiedice si sa nu o lase sa spuna deloc cuvinte fara folos si rele. Altora le acopera in hip nevazuta ochii si nu-i lasa sa se toeasca incoace si-ncolo, ci face pe fiecare sa ia aminte la sine insusi si-l invata sa-si aminteasca pacatele si lipsurile sale.
Numar pagini: 271
Format: 13×20
Autor: Garoafa Coman
Editura: BIZANTINA
Anul publicării: 2019
Categoria: Gastronomie