Carte-pdf.com

Momentul adevărului – ştiinţă, societate şi noua cultură

0
(0)

Momentul adevărului - ştiinţă, societate şi noua cultură

Momentul adevărului – ştiinţă, societate şi noua cultură – Fritjof Capra. Momentul adevărului.
"Principala mea preocupare profesională în anii ’70 a fost legată de schimbarea spectaculoasă a conceptelor şi ideilor, care s-a produs în fizică în primele trei decenii ale secolului al XX-lea, ea fiind încă discutată în teoriile noastre curente asupra materiei. Noile concepte din fizică au adus o schimbare profundă în imaginea noastră asupra lumii: de la concepţia mecanicistă a lui Descartes şi Newton, la una holistică şi ecologistă, o concepţie pe care am găsit-o similară cu cea a misticilor din toate epocile şi tradiţiile.
Noua imagine asupra universului fizic nu a fost nicidecum uşor de acceptat pentru oamenii de ştiinţă de la începutul secolului al XX-lea. Explorarea lumii atomice şi subatomice i-a adus în contact cu o realitate stranie şi neaşteptată, care părea să sfideze orice descriere coerentă. În lupta lor de a înţelege această nouă realitate, savanţii şi-au dat seama cu dezamăgire că limbajul, conceptele lor de bază şi întregul lor mod de gândire erau inadecvate pentru a descrie fenomene atomice. Problemele lor nu erau doar intelectuale, ci constituiau o intensă criză emoţională şi, s-ar putea spune, chiar existenţială. Le-a trebuit mult ca să depăşească această criză, dar în final au ajuns la o înţelegere profundă a naturii materiei şi a relaţiei ei cu gândirea.
Am ajuns la convingerea că azi, societatea noastră se află într-o criză similară. Putem citi zilnic în ziare despre numeroasele sale manifestări. Avem inflaţie ridicată şi şomaj, avem o criză a energiei, o criză a sistemului medical, poluare şi alte dezastre ecologice, un val crescând de violenţă şi crimă şi aşa mai departe. Teza de bază a acestei cărţi este că acestea sunt toate faţete diferite ale uneia şi aceleiaşi crize, o criză care ţine esenţialmente de percepţie. La fel ca şi criza fizicii din anii douăzeci, ea derivă din faptul că încercăm să aplicăm conceptele care ţin de o imagine depăşită asupra lumii – cea mecanicistă a ştiinţei cartezian-newtoniene – unei realităţi care nu mai poate fi înţeleasă în termenii acestor concepte. Azi trăim într-o lume cu interconexiuni globale, în care fenomenele biologice, psihologice, sociale şi de mediu sunt interdependente. Pentru a descrie în mod adecvat această lume, avem nevoie de o perspectivă ecologică pe care concepţia carteziană asupra lumii nu o oferă.
Ceea ce ne trebuie deci este o nouă "paradigmă"- o nouă viziune asupra realităţii; o schimbare fundamentală în gândirea, percepţiile şi valorile noastre. începuturile acestei schimbări, a trecerii de la concepţia mecanicistă la cea holistică asupra realităţii, sunt deja vizibile în toate domeniile şi este probabil ca ele să domine acest deceniu. Diversele manifestări şi implicaţii ale acestei "schimbări de paradigmă" constituie subiectul cărţii de faţă. Anii şaizeci şi şaptezeci au generat o serie întreagă de mişcări sociale, care par toate să se îndrepte în aceeaşi direcţie, accentuând diversele aspecte ale acestei noi viziuni asupra realităţii. Până acum, majoritatea acestor mişcări operează încă separat şi nu au sesizat încă modul de interdependenţă între intenţiile lor. Scopul acestei cărţi este de a oferi un cadru conceptual coerent, care să le ajute să recunoască laturile comune ale obiectivelor lor. După ce se realizează aceasta, ne putem aştepta ca diversele mişcări să se alinieze şi să formeze o forţă puternică de schimbare socială. Gravitatea şi nivelul global al crizei noastre prezente indică faptul că această schimbare poate conduce, probabil, la o transformare de dimensiuni fără precedent, un moment al adevărului pentru întreaga planetă." (Fritjof Capra)
Autor: Fritjof Capra
Editura: TEHNICA
Anul publicării: 2004
Pagini: 572
Format: 13x20cm
Categoria: Carti diverse

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.

Exit mobile version