O sama de cuvinte de Ion Neculce

0
(0)

O sama de cuvinte de Ion Neculce

Cartea autorului Ion Neculce „O sama de cuvinte de Ion Neculce" de la editura GRAMAR

Textele prezentei selectii le reproduc intocmai pe cele din Ion Neculce, Letopisetul Tarii Moldovei… precedat de O sama de cuvinte, editie ingrijita de Iorgu Iordan, Editura Tineretului, colectia Biblioteca scolarului, 1968.

Editia a fost retranscrisa in conformitate cu ortografia folosita de Iorgu Iordan.
Precizam ca fragmentele din cronica, de pana la domnia lui Constantin Cantemir, inclusiv, sunt in mare masura copiate interpretativ de Neculce insusi din unul din acele ”izvoare” anonime amintite de el in Predoslovie, pana la domnia a doua a lui Antioh Cantemir, 1661 – 1705, editat in 1913 de C. Giurgescu.

Le-am pastrat ca atare, pentru a conserva edita lui Iorgu Iordan si a exemplifica, prin comparatie, forta expresiei la Ion Neculce.
la calcularea anilor, conform uzului curent, se cuvine tinut seama de faptul ca ”anii de la facerea lumii" incepeau la 1 septembrie si se incheiau la 31 august. Deci nu trebuie scazuta mecanic si peste tot cifra 5508 (diferenta de ani convenita de la "facerea lumii" la era noastra), ci pentru evenimente cuprinse intre 1 septembrie si 31 decembrie, 5509. Cand n-avem suficiente evenimente pentru a determina luna in care s-a produs un fapt, este pentru 7170 vom nota 1661 – 1662. Cronologia domnitorilor mentionati in Letopiset… pe care am anexat-o, poate fi un ghid in acest sens.
George Muntean
An aparitie: 2019
Format: 20 X 14
Numar pagini: 236
Autor: Ion Neculce
Editura: GRAMAR
Anul publicării: 2019
Categoria: Istorie

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.

[wppr_avg_rating]