Opere VI. Zodia scafandrului de Mircea Nedelciu

0
(0)

Opere VI. Zodia scafandrului de Mircea Nedelciu

Cartea autorului Mircea Nedelciu „Opere VI. Zodia scafandrului de Mircea Nedelciu" de la editura CARTEA ROMANEASCA

  Fragment din volumul "Opere Vol. 6: Zodia scafandrului" de Mircea Nedelciu:
„In fond, pentru un romancier, cel mai greu lucru este sa gaseasca, dupa ce a terminat o carte, subiectul, tema, ideea, sugestia de la care sa porneasca pentru a lucra la urmatoarea. Uneori, starea de plutire buimaca printre obsesii dureaza luni sau chiar ani. Alteori, ideea cartii urmatoare iti vine imediat ce ai pus punct la capatul ultimei propozitii din cea anterioara. Ba chiar poti gasi, printre rindurile tiparite ale ultimei carti, presimtirea celei care vine. Cred ca asta se poate observa cu ochiul liber in „Si ieri va fi o zi” (1989, Editura Cartea Romaneasca). „Primul exil la cronoscop” este marturia ca din apele tulburi ale SF-ului se itea «scafandrul».
Pe urma, lucrurile vin cumva de la sine. Mi-a cazut in mina cartea lui Scarlat; am cunoscut-o, prin scrisori si apoi la telefon, pe doamna Son. Aceasta s-a oferit sa ma gazduiasca, daca as vrea sa stau o luna sau doua la malul marii si sa scriu, iar Nusa, care avea angajat un proces de paternitate la Constanta si voia sa o insotesc, mi-a telefonat si mi-a spus ca o pusese pe clienta ei sa cumpere trei bilete la clasa intii pentru joia procesului.
Precum apele unui fluviu in preajma cascadei, faptele banale ale existentei tale se precipita in astfel de zile. Petrica Raileanu imi telefoneaza ca Scarlat e in Bucuresti, ca i-a vorbit de mine si ca ar putea sa ma sune. Omul imi telefoneaza intr-adevar dupa-amiaza si stabilim pentru ora 7, in aceeasi seara, o intilnire in barul Hotelului Union. Petrec apoi mai bine de o ora rasfoind cartile pe care le-am strins pe marginea biroului ca avind posibile legaturi cu „tema scafandrului" si zecile de fise din cele doua cutii de carton pe care am scris cu Letraset „zodia scafandrului". Nu reusesc deloc sa ma concentrez cu adevarat asupra lor si fumez aproape un pachet intreg de tigari Golf. De fapt, ce intrebari ii voi pune?
Scarlat e un tip fabulos, un adevarat personaj. Ceea ce ma fascineaza la el din primul moment este respiratia gijiita. Probabil ca respira asa din cauza tutunului, dar mie imi place sa cred ca ma aflu in fata unei boli profesionale. Ca zecile sau sutele de scufundari pe care le descrie in carte sint la originea ei. Ceea ce-l obsedeaza acum este publicarea manuscrisului pe care Petrica mi l-a dat sa-l citesc. Cartea este mult mai slaba decit prima, din care, de altfel, reia destule istorioare. In plus, este asezonata cu diverse sloganuri „pionieresti", probabil pentru a o face mai usor de sustinut in fata cenzorilor de la Consiliul Culturii. Ii spun ca am citit-o si i-am facut referat pozitiv, ceea ce e adevarat, dar, din pacate, referatul meu nu conteaza prea mult in fata celor care decid pu-licarea sau respingerea. Bineinteles ca nu ia in serios acest din urma amanunt. Crede ca am puteri mari si doar ma prefac neputincios.”
An aparitie: 2017
Format: 20 X 14
Numar pagini: 208
Autor: Mircea Nedelciu
Editura: CARTEA ROMANEASCA
Anul publicării: 2017
Categoria: Proza diversa

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.

[wppr_avg_rating]