Povestiri somesene. Antologie de proza scurta – Parva Traian Sasarman

0
(0)

Povestiri somesene. Antologie de proza scurta - Parva Traian Sasarman

Cartea autorului Parva Traian Sasarman „Povestiri somesene. Antologie de proza scurta – Parva Traian Sasarman" de la editura CARMINIS

,, Formula lui Traian Parva Sasarman consacra un observator al lumii din care vine, cu care este solidar, pe care o atata si o evoca duios si nostalgic, de care rade (cu lacrimi in ochi) si pe care o regreta, desi s-ar lipsi de ea (daca ar putea).
Este una dintre lumile romanesti ale actualitatii, asa cum ajung ele sa traiasca in literatura noastra actuala, ba sub pana romancierului Radu Aldulescu, daca vine vorba despre siluetele din Campia Romana, ba adjudecate de Traian Parva Sasarman, pe seama luncii Somesului si deci a Transilvaniei."
Ovidiu Pecican
Sasarman fixeaza scurt oamenii si-i pune in rame bine croite, remarcabile.
Mitologia locala enumera cate un Hulpea, Scriete, Donizuca, Pitirig,,, festiti in toate culorile" de babe agere si vitriolante, asezate,, vijilent" pe laituca. De fiecare dintre ei se agata povesti, barfe, calomnii si anateme, adica epifanii, in ultima instanta, ale unui destin marunt si simplu, purtat cu demnitate.
Stefan Borbely
Prozatorul confirma inca o data verva extraordinara de povestas de cursa lunga care a ajuns pentru el o marca distinctiva. Traian Parva Sasarman are talentul remarcabil de a transpune oralitatea in scris. Oricine a incercat acest demers atat de simplu in aparenta, stie ca necesita o stapanire in cel mai inalt grad a tehnicilor de scriitura. Echilibru, simt al condensarii, intuitie, vocabular.
Victor Cublesan
Antologia,, Povestiri somesene" cuprinde, in forma lor definitiva, cele cinci volume publicate in decurs de zece ani, precum si cateva proze inedite.
Acest volum de bilant insotit de un Glosar si de Aprecieri critice incheie o etapa in creatia lui Traian Parva Sasarman, aducand in fata cititorilor un scriitor matur, viguros, cu un stil original, care si-a fixat un loc de frunte in proza scurta din Transilvania.
Lectura captivanta, savuroasa, rostita cu umor in grai ardelenesc, te tine vrajit ca si cum ai asista la o piesa de teatru cu multe personaje memorabile si cu evenimente intretesute incepand cu Primul Razboi Mondial pana in prezent, intr-un spatiu unic, satul Malut din lunca Somesului.
Asa cum stramosul sau a fost in delegatia din Malut la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, acum, la Centenar, proza lui Traian Parva Sasarman trece Carpatii spre a intra in sufletele tuturor romanilor.
Carmen Iordachescu, editor
Autor: Traian Parva Sasarman
Caracteristici: format 14, 5 X 20, 5 cm, alb-negru, 286 p.
Anul aparitiei: 2018
Numar pagini: 286
Format: 14×20
Autor: Parva Traian Sasarman
Editura: CARMINIS
Anul publicării: 2018
Categoria: Proza diversa

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.

[wppr_avg_rating]