Tovarasul de lupta. Caragiale. Aniversarea lui nenea Iancu din 1952
In comunism, scriitorul se afla nemijlocit in serviciul regimului politic. Sensul existentei sale este strans legat de utilitatea sociala pe care o are. Arta doar pentru arta nu poate fi decat un concept decadent, in acest caz. Desigur, autoritatile aveau numeroase modalitati de a rasplati eforturile creatorilor care acceptau sa devina instrumente ale statului si ideologiei sale, dupa cum dispuneau si de capacitatea administrativa de a-i aduce la tacere pe cei care nu manifestau suficient entuziasm.
In felul descris mai sus, in slujba puterii s-au inregimentat foarte multi scriitori celebri din literatura romana. printre ei numaram pe Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Camil Petrescu si multi altii. Din pacate pentru propaganda oficiala a timpului, marii clasici. disparusera fizic de ceva timp, astfel ca, in cazul lor, nu a mai putut fi vorba decat de o recuperare. Aceasta s-a facut treptat, iar in timpul"obsedantului deceniu" a luat forme grotesti.
Eminescu, Creanga au fost utilizati aproape imediat, desi, in cazul primului, convingerile sale social-politice erau atat de deosebite de cele ale anilor ’50, incat pur si simplu scrierile sale de aceasta natura au fost ignorate. Caragiale utilizase insa stilul realist, iar satira l-a facut acceptabil mult mai usor.
Marele scriitor, scos complet din contextul epocii sale, a devenit obiectul unei promovari publice agresive, posibila in vremuri staliniste pentru ca decedase de destul de multi ani si n-ar mai fi putut face o concurenta reala clasicilor politici in viata. Ar trebui adaugat aici si faptul ca tactica bolsevica insasi impunea retragerea uneori, asa incat, dupa ce violasera convingerile opiniei publice din Romania in atatea privinte, recuperarea unui scriitor ce se bucurase dintotdeauna de o netagaduita apreciere din partea spectatorilor, impecacabili critici la adresa culturii de inspiratie sovietica, a fost o miscare menita sa incerce o mica reconciliere intre noii stapani si locuitorii tarii.
Nr. de pagini: 184
Anul aparitiei: 2013
Autor: Alexandru Purcarus
Editura: NOMINA
Anul publicării: 2013
Categoria: Carti diverse